Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrad versus "několik brad"

Malé zamyšlení nad dnešním svátkem a vším, co se odehrává v naší vlasti za několik posledních let. Nemíním se nějak blíže zaobírat medailí pro pana Bradyho, kterého jsem, a věřím, že většina z vás také, nedávno neznal.

V roce 2013 proběhla v naší zemi historický první přímá volba prezidenta republiky. Jako poměrně dlouholetý zapisovat volební komise jsem si všiml nebývale zájmu o tuto volbu, jelikož co potěší občana více, než možnost přímo se podílet na volbě hlavy státu. Přiznám se, že jsem v té době byl připraven dát hlas Tomio Okamurovi, jenž nakonec podmínky účasti v přímé volbě nesplnil. Ruku na srdce, kdo z vás byl spokojen s výběrem kandidátů? Já rozhodně ne a proto jsem se druhého kola nezúčastnil a nevolal ani jednoho z obou pánů. Nicméně Ing. Miloš Zeman se po právu stal prvním přímo zvoleným prezidentem v novodobých dějinách naší země a já, jelikož se cítím býti demokratem, tuto volbu, jakkoli nešťastnou, respektuji. Respektuji vůli většiny voličů, kteří, na rozdíl od posledních voleb do senátu a krajů neseděli doma a přišli. V tom spočívá kouzlo přímé volby navíc do tak významné státní funkce. Náš prezident je přesně takový, jakého si zasloužíme. Můžete s tím, jak by řekl Cimrman, nesouhlasit, můžete o tom vést spory, ale to je asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat, já dodávám: zaplať pánbůh. Ve svém životě věřím, že se některé věci nedějí náhodou a stejně tak věřím tomu, že všechny události, které mají směřovat k dehonestaci hlavy státu, mají skrytý podtext a i kauza, která by se s nadsázkou dala nazvat "hrad versus několik brad" (nic proti starému pánovi) slouží pouze k odvedené pozornosti od věci, na kterých by jinak uspěly zraky médií a veřejnosti. Co mne nejvíce mrzí, že jsou k politickým bojům, jejichž trapnost hvězd se dotýká, jak by dnes zhnuseně prohlásila kněžna Libuše, zneužívány významné dny v dějinách našeho státu. Demokracie s sebou nese riziko, že volba nebude dle našeho gusta. Jakákoli. Demokracie s sebou nese zodpovědnost a možnost výběru. Přijmeme proto fakt, že na hradě máme člověka, který mnohým není po chuti, jehož mluvčí jest mnohým, jen ne odborníkem na etiketu, hradní protokol a komunikaci s médii, jehož kancléř dodnes nemá bezpečnostní prověrku, na druhou stranu čemu se divíme, když náš vicepremiér nemá negativní lustrační osvědčení, a on sám se nám, sledujíc naše žabomyší války musí velice pobaveně smát. Nedivím se mu. Berme v potaz jeden důležitý fakt: byl demokraticky zvolen. Více než před 27 lety to nebyla naprosto myslitelná věc, prezidentem byl člověk, který řídil tuto zemi z pověření jediné vládnoucí strany a my jsme mohli pouze přihlížet tomu, co se v nejvyšších kruzích naší politiky děje bez možnosti do ní účinně zasáhnout. 
Nekažme proto ostatním o demokracii, zatímco ji sami pošlapáváme. Respektujme demokratickou volbu, protože to není samozřejmost, svoboda znamená možnost volby a tu dnes máme, proto si ji nenechme vzít a spíše než pořádání demonstrací proti hlavě státu a předávání nejvyšších státních vyznamenání uctěme v tento den památku těch, kteří nám umožnili žít ve svobodném Československu po letech Habsburského útlaku a vytvořili svými činy a morálním příkladem základ dějin naší krásné země.
Na závěr bych vám všem, co máte neodkladnou potřebu bojovat proti hlavě státu, doporučil: buďte demokraty, jděte ostatním příkladem a navrhněte do příštích prezidentských voleb takového kandidáta, který osloví většinu voličů. To je podle mne jediný legitimní způsob.

Tomáš Garrigue Masaryk

 

Autor: Vlastislav Slíž | pátek 28.10.2016 13:30 | karma článku: 23,04 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Vlastislav Slíž

Allahu akbar! Ehm.... Dobré ráno, Evropo.

Jak je to dlouho, co jsme si v médiích mohli přečíst o útoku islamistického magora na francouzské vojáky? Týden? A držte si klobouky, jedeme dál! Tedy my ne, ale dodávka, osobák, náklaďák.

18.8.2017 v 9:55 | Karma: 43,41 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Společnost

Vlastislav Slíž

Kauza Čapí hnízdo, aneb je Andrej Babiš opravdu mučedník?

Delší dobu nepíšu blogy, neboť v podstatě není o čem. Je spousta zdatnějších rétorů než já a s jejich názory většinou souzním. Ale na toto téma bych rád přispěl svou trochou do mlýna.

14.8.2017 v 17:07 | Karma: 38,20 | Přečteno: 3443x | Diskuse| Politika

Vlastislav Slíž

Miloš Dodo Doležal - Ohněm (2016)

Málokdy se stává, že bych psal recenze na hudební alba, ale v současné době poslouchám jedno tuzemské, kterému stojí za to udělat trochu reklamu, i když to rozhodně nepotřebuje.

4.2.2017 v 10:34 | Karma: 17,63 | Přečteno: 994x | Diskuse| Kultura

Vlastislav Slíž

Pohádka o netolerantním sousedovi

Milí přátelé, povím Vám pohádku. Byl, nebyl, ale hlavně je, jeden panelový dům a v něm bydlí paní, která má produkt vzájemné multikulturní a politicky korektní náklonnosti s příslušníkem jiné kultury.

15.5.2016 v 19:19 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlastislav Slíž

Islámský stát dělá přesně to, co deklaroval.

A Evropa nedělající nic proti tomu, aby mu v tom zabránila, se pomalu mění v absurdní parodii sebe sama.

22.3.2016 v 16:52 | Karma: 27,98 | Přečteno: 618x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1624x
Ajťák, muzikant, hnidopich, člověk, kterého zajímá, v jaké společnosti žije a v jaké budou žit a vyrůstat jeho děti. I přes všechen marasmus dnešních dnů stále věřící, že může být lépe než je.

Seznam rubrik