Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když vy přistavět, tak my to poženem vo štok, když vy břízolit, tak my kachličky.....

... a kdy vy neschválíte registrační pokladny, tak my vám zvedneme daně! Držte mě... držte mě! Tak kde jste?!

Už podruhé musím, ač v tomto kontextu velmi nerad, použít citace ze slavných a hlavně nadčasových Troškových komedií. Používám tyto příměry bohužel v souvislostech, které vzbuzují všechno, jen ne úsměv na rtech.

Když jsem v roce 2013 sledoval vzestup politického hnutí ANO a mediální prezentace jejich leadera Andreje Babiše, trochu jsem zpozorněl. U silnic se začaly objevovat billboardy se vzletnými hesly typu:

  • nejsme jako politici, makáme
  • aby tu naše děti chtěly žít
  • jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla

A další a další. Díky mediální masáži, spoustě reklamy, vystupování v hlavních publicistických pořadech veřejnoprávní TV, nakonec i koblihám rozdávaným rozšafným Andrejem, neustávajícím prefabrikovaným předvolebním průzkumům politické hnutí ANO, které si za ono magické slovíčko vyjadřující souhlas dalo přílepek bude líp, dosáhlo na české poměry famózního volebního výsledku v parlamentních a pak následně i v komunálních volbách. Hnutí Ano 2011 se v roce 2013 ze zcela neznámého subjektu nepřehlédnutelným fenoménem na české politické scéně, který získal v parlamentních volbách skoro milion hlasů a deklasoval ODS, která dostala ještě v roce 2010 ve volbách do poslanecké sněmovny více než milion hlasů, do role pouhého statisty potácejícího se na hranici volitelnosti. V zájmu objektivity musím samozřejmě uvést, že ODS zasadila kromě jejich nesystémových rozhodnutí při řízení této země, spolupráce s nesmrtelným satanem české politické scény Kalouskem, pomyslný poslední úder aféra spojená se zatýkáním exposlanců parlamentu a vedoucí kabinetu úřadu vlády.

Andrej Babiš rád kritizoval předchozí režim za nesystémovost, zvyšování daní, jejich špatný výběr, korupční aféry a špatné řízení resortů ministerstev. Pamatuji ji jako dnes jeho vystoupení v pořadu Jana Krause, kde prohlásil, že ví, jak řídit stát a že stát lze řídit jako firmu. Stejná hesla propagoval v předvolebních šotech spolu s tím, že on jde do politiky proto, že chce něco změnit a jako velkopodnikatel a majitel obří nadnárodní společnosti Agrofert nemá zapotřebí krást a podvádět. Sliby snižování daní a další fráze snad ani nebudu citovat, dnes je celkem špatnej tlak a já trpím hypertenzí, tak bych nerad, aby mi praskla cévka.

Co se však nestalo. Po nějaké době ve vládě Andrej Babiš zjišťuje, že stát jako firmu nějak řídit nelze. Že vize centrálních nákupů a snižování přebujelé administrativy není taková sranda, jak se zdála při předvolebních mítincích a že výběr daní vázne, jelikož zlý občan a ještě větší podvodník drobný živnostník všemožně vymýšlí, jak stále malé a nedostatečné daně obejít a okrást chudáka stát a že velcí hráči na poli daňových úniků mu blahosklonně kynou z daňových rájů a v kouři kubánských doutníků si myslí něco o zadní části těla.

Kde ty peníze sakra vzít a nekrást? Tudíž spatřil světlo světa projekt online registračních pokladen. Širokou podporu veřejnosti si plánuje zajistit tzv. účtenkovou loterií, kdy běžný zodpovědný občan může vyhrát hodnotné ceny, nějaké to tuzexové zboží, dovolenou v Jugošce a tak dál... Cože, my nejsme v reálném socialismu? Jugošku a Tuzexy sice zrušili, ale...

Takže: třídní nepřítel číslo jedna, drobný a střední podnikatel, beroucí stát u huby na daních. Co na tom, že se projekt registračních pokladen díky svému nevalnému úspěchu v jiných zemích a finanční zátěži těch, na které dopadne, setkává s odporem politických špiček. Nevadí, v Chorvatsku to přece je zavedeno, co na tom, že to nepřineslo výrazné výsledky. A když tedy zavedeme pokladny snížíme hospodským DPH na 15%. Z jídla. Přijde mi, že jsem v nějakém podivném Jiří... tedy Andrejově vidění. Kolikátá sazba DPH to už bude, proč pouze hostinským, když se projekt registračních pokladen dotkne plošně všech? Jsem sám, kdo v těchto zmatených pokusech, jak z lidí vyždímat další prachy do děravé státní pokladny vidí všechno, jen ne systémové kroky? Jo a ještě něco: veď si tie pokladne môžete odečíst z daní, nie?

Použít slib snížení daní a zpřehlednění státní správy většinou u voličů, kteří nevidí dál, než na dno půllitru, funguje. Ono to vlastně funguje i u těch, co chtějí věřit, že může být líp. Ovšem jak to udělat a nekrást, toť otázka hodná Shakespearova Hamleta. A obávám se, že to ani mocný Andrej neví a vědět nebude. Nicméně u moci už jsme a máme spoustu možností. Jakých, to nechám na fantazii čtenářů, neb bych nerad zavdal někomu podnět pro trestní stíhání pro pomluvu. Jak to udělat a nekrást? Okrademe plošně všechny občany, to je legální, ne? Ostatně celkem dobrý příklad, si Andrej může vzít z bankovní rady ČNB.

Jak to tedy bylo v tom filmu? Když vy NE pokladnám, tak MY vám zvýšíme daně! Viz například: http://www.denik.cz/ekonomika/povinne-uctenky-kdyz-se-nepodari-dane-porostou-20150601.html

Helenko, buď ráda, že ses toho nedožila. 

Aby bylo jasno, neodmítám registrační pokladny jako nástroj k potírání daňových úniků, i když si myslím, že to moc nezafunguje. Co však kategoricky odmítám, je vydírat zvýšením daní při jejich neschválení. 

Jo a Andreji, já koblihy nerad. 

 

Autor: Vlastislav Slíž | středa 3.6.2015 16:39 | karma článku: 22,11 | přečteno: 3419x
  • Další články autora

Vlastislav Slíž

Allahu akbar! Ehm.... Dobré ráno, Evropo.

Jak je to dlouho, co jsme si v médiích mohli přečíst o útoku islamistického magora na francouzské vojáky? Týden? A držte si klobouky, jedeme dál! Tedy my ne, ale dodávka, osobák, náklaďák.

18.8.2017 v 9:55 | Karma: 43,41 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Společnost

Vlastislav Slíž

Kauza Čapí hnízdo, aneb je Andrej Babiš opravdu mučedník?

Delší dobu nepíšu blogy, neboť v podstatě není o čem. Je spousta zdatnějších rétorů než já a s jejich názory většinou souzním. Ale na toto téma bych rád přispěl svou trochou do mlýna.

14.8.2017 v 17:07 | Karma: 38,20 | Přečteno: 3443x | Diskuse| Politika

Vlastislav Slíž

Miloš Dodo Doležal - Ohněm (2016)

Málokdy se stává, že bych psal recenze na hudební alba, ale v současné době poslouchám jedno tuzemské, kterému stojí za to udělat trochu reklamu, i když to rozhodně nepotřebuje.

4.2.2017 v 10:34 | Karma: 17,63 | Přečteno: 993x | Diskuse| Kultura

Vlastislav Slíž

Hrad versus "několik brad"

Malé zamyšlení nad dnešním svátkem a vším, co se odehrává v naší vlasti za několik posledních let. Nemíním se nějak blíže zaobírat medailí pro pana Bradyho, kterého jsem, a věřím, že většina z vás také, nedávno neznal.

28.10.2016 v 13:30 | Karma: 23,04 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politika

Vlastislav Slíž

Pohádka o netolerantním sousedovi

Milí přátelé, povím Vám pohádku. Byl, nebyl, ale hlavně je, jeden panelový dům a v něm bydlí paní, která má produkt vzájemné multikulturní a politicky korektní náklonnosti s příslušníkem jiné kultury.

15.5.2016 v 19:19 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1624x
Ajťák, muzikant, hnidopich, člověk, kterého zajímá, v jaké společnosti žije a v jaké budou žit a vyrůstat jeho děti. I přes všechen marasmus dnešních dnů stále věřící, že může být lépe než je.

Seznam rubrik