Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak na tu dovolenou do tý Itálie, mámo, nespíš nepojedem...

Co je to dneska za den. Ráno otevřu noviny, uprchlíci. Kouknu na internet, uprchlíci, podívám se do mobilu, uprchlíci. Bojím se otevřít plechovku rajčat, aby z ní nevyskákali uprchlíci. Akorát nevim, co dám do těch špaget.

Táto, ty ses zul! No já to říkala, zul se! Co ti na tom pivu tak chutná, že to furt chlastáš? Toviš, já ti to řeknu a začneš chlastat taky. 

Ani nevím, proč se mi vybavily legendární věty nesmrtelné Heleny Růžičkové z lehce infantilních, ale totálně zlidovělých Troškových komedií, které kdo neviděl, jako by nežil. Ale asi ano, už vím. Jeli totiž na zájezd do Itálie. A nebožka Helena by dneska asi kroutila svou kudrnatou hlavou až do úplného ukroucení, co se v malebných přímořských oblastech slunné Itálie děje.

Takže mi nedá, abych nenapsal svůj laický a neodborný pohled na tento aktuální fenomén.

Facebook a další média jsou denně zahlcovány fotkami lodí plnými afrických imigrantů, jejichž vlny Itálie a nově již i Řecko a Španělsko přestávají zvládat. V kuloárech Evropy se na plné pecky přetřásají tisíckrát skloňované kvóty, kterými EU vědomě či nevědomky ukazuje svou bezzubost a neschopnost vytvoření jakékoli koncepce při řešení tohoto sakra palčivého problému. Média nám ve spolupráci se sluníčkovými komunitami denně předkládají v souvislosti s masovou imigrací Afričanů tklivé záběry matek s malými dětmi ve snaze vzbudit v nás, Evropanech, pocit falešné viny za něco, na čem nemáme naprosto žádný podíl.

Na druhou stranu se člověk na sociálních sítích dostává ke zdrojům, které popisují současnou situaci z pohledu, který se od oficiálních verzí předkládajících leckdy i v nekonečných smyčkách, jak jsem měl tu "čest" shlédnout vícekrát na ČT při debatách na téma kvóty na přerozdělování imigrantů, diametrálně odlišuje. Odlišuje se kolikrát tak, že si člověk řekne: mluvíme o tom samém? Lodě plné statných, dobře živených svalnatých a ramenatých chlapců ve věku od dvaceti do čtyřiceti let, v oblečení, které ani náhodou nepřipomíná cáry a ve sportovních botách na nohou. 

Nechci a nebudu zpochybňovat peklo, které musí zažívat obyvatelé Sýrie, Iráku nebo Lybie poté, co se režimy v jejích zemích za vydatného přispění a vlastně i vinou politiky USA a NATO, zhroutily. O tom byly popsány miliony řádků. Popravdě, nevím, co bych v jejich situaci dělal já. A ani to nechci vědět, protože budit se každé ráno s pocitem strachu o život svůj a životy mých blízkých, to musí být něco, co si člověk dobrovolně nevybere. 

Nad čím přemýšlím, je ovšem pohled, který se tu a tam vyskytne v mainstreamových periodikách, ale daleko více jej člověk vídá na sociálních sítích. Tisíce a tisíce černoušků, podle fotografií dobře živených a oblečených, které se denně valí přes Itálii a Španělsko dál do Evropy. Daleko více než utečence mi to připomíná invazi. Jsem sám, komu se tohle nezdá jako útěk před válkou, perzekucí nebo otroctvím? Jsem sám, kdo mezi těmi "běženci" nevidí žádné malé děti, ženy, nemocné a staré lidi, kteří se útěkem přes Středozemní moře snaží o záchranu holého života? Na internetu se lze dočíst, že se jedná o organizované pašování lidí, které cesta do "zemí zaslíbených" stojí nemalé finanční prostředky a kteří se nechali zlákat vidinou snadného života bez práce. Takže: jsou to opravdu běženci?  Odpovím si sám: nejsou. Sehnat € 2000 na cestu lodí z Lybie do Itálie (zdroj http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6228236.stm) není podle mne v žádném případě snadná věc, osobně si neumím v situaci, kdy mi hrozí smrt nebo hladomor, představit, že bych takovou sumu sehnal, ceny za propašování člověka z vnitroafrických zemí jsou dle uvedeného zdroje ještě řádově vyšší.  

Z několika zdrojů jsem zjistil, že imigranti, kteří jsou provizorně ubytováni v Paříži, jsou nespokojeni s podmínkami, ve kterých žijí, zdroj například zde: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3100744/Migrants-living-makeshift-camps-Paris-bid-reach-Britain-complain-France-noisy-smells-urine-Africa-didn-t-sleep-outdoors.html Takhle si prý Evropu nepředstavovali. A nedivím se jim, protože jak se říká, kdybysem to býval byl věděl, tak bysem tam býval byl nechodil. Ti pečení holubi do úst létají evidentně někde jinde, čemuž většina z imigrantů nesporně věří a sní si ve stanech pod mostem svůj sen o Anglii a jejích baked pigeons flying into the mouth.

O to víc mne udivuje postoj EU k této problematice. Rozdělovat ekonomické imigranty do členských zemí není dobrý krok, který navíc ukazuje v plné nahotě slabost a neschopnost vybrané elity členských zemí EU postavit se problému čelem a řešit nájezd z Afriky rázně a v případě nutnosti i vojensky. Nepovede to k ničemu jinému, než ke sporům uvnitř unie, jelikož řada členských zemí postoj rady Evropy nesdílí a v zemích, kterých se kvóty dotýkají, se mezi obyvatelstvem i přes zřejmou solidaritu a opravdovými uprchlíky zvedá odpor, který předznamenává sled událostí, jež neshledávám jako příznivé. 

Osobně nemám rád populistická prohlášení bez návrhu řešení kritizovaného problému, která jsou nám některými politiky ve snaze nahnání politických bodů prezentována. Pominu-li neslučitelnost kultur, hrozí zde od těchto lidí bez prostředků, které v počtech, ve kterých se sem valí, nikdo neuhlídá, stačí sledovat záběry z francouzských přístavů, kde se černoši vlamují do kamionů, aby se dostali do Británie, výrazné bezpečnostní, sociální a zdravotní riziko. Není to tak dávno, co jsme v tisku s obavami sledovali vývoj boje proti epidemii eboly na Africkém území. Kdo při těch kvantech lidí zaručí, že se do Evropy nekontrolovatelně dostane něco mnohem horšího než teroristé z IS? Přiznejme si, že nejsme schopni pomoci všem a ti, co hlásají naši "svatou" povinnost přijímat uprchlíky, by si měli uvědomit, že stát se o sebe bude schopen postarat tehdy, když se o sebe budou schopni postarat občané a fungující stát je ten, jehož daňová politika neruinuje poctivě platící občany na úkor těch, co daně neplatí. Tady u mne naráží jakýkoli serdceryvný projev lidí zcela odtržených od reality, jakýkoli projekt "do každé rodiny jednoho černouška, ne-li pět" a další žalozpěvy hrající na naše nejzákladnější pocity lidskosti. Pokud tedy nebude EU pomocí vojenské síly důrazně chránit své vnější hranice, můžeme se do několika let s fungující unií rozloučit, jelikož ta již s páchání pomalé a velice bolestné ekonomické, politické a sociální sebevraždy dávno začala.

Takže quo vadis, spojená Evropo? Budeš nadále společenstvím rozumně spolupracujících zemí, či roztříštěnou a spálenou zemí, které od sebe budou dělit hraniční valy s hlídkami disponujícími ostrým střelivem? Pochopíš, že nemůžeš svou všeobjímající neschopnou pseudohumanitou u spasit svět? 

Nikdy jsem nebyl velkým příznivcem konspiračních teorií, nicméně události, které se v současnosti dějí, začínají dávat třem zdánlivě neškodným písmenům NWO nečekaně jasný význam.

Mámo a to v tý Itálii mohlo bejt tak krásně.... 

 

Autor: Vlastislav Slíž | pondělí 1.6.2015 12:46 | karma článku: 37,94 | přečteno: 1905x
  • Další články autora

Vlastislav Slíž

Allahu akbar! Ehm.... Dobré ráno, Evropo.

Jak je to dlouho, co jsme si v médiích mohli přečíst o útoku islamistického magora na francouzské vojáky? Týden? A držte si klobouky, jedeme dál! Tedy my ne, ale dodávka, osobák, náklaďák.

18.8.2017 v 9:55 | Karma: 43,41 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Společnost

Vlastislav Slíž

Kauza Čapí hnízdo, aneb je Andrej Babiš opravdu mučedník?

Delší dobu nepíšu blogy, neboť v podstatě není o čem. Je spousta zdatnějších rétorů než já a s jejich názory většinou souzním. Ale na toto téma bych rád přispěl svou trochou do mlýna.

14.8.2017 v 17:07 | Karma: 38,20 | Přečteno: 3443x | Diskuse| Politika

Vlastislav Slíž

Miloš Dodo Doležal - Ohněm (2016)

Málokdy se stává, že bych psal recenze na hudební alba, ale v současné době poslouchám jedno tuzemské, kterému stojí za to udělat trochu reklamu, i když to rozhodně nepotřebuje.

4.2.2017 v 10:34 | Karma: 17,63 | Přečteno: 994x | Diskuse| Kultura

Vlastislav Slíž

Hrad versus "několik brad"

Malé zamyšlení nad dnešním svátkem a vším, co se odehrává v naší vlasti za několik posledních let. Nemíním se nějak blíže zaobírat medailí pro pana Bradyho, kterého jsem, a věřím, že většina z vás také, nedávno neznal.

28.10.2016 v 13:30 | Karma: 23,04 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politika

Vlastislav Slíž

Pohádka o netolerantním sousedovi

Milí přátelé, povím Vám pohádku. Byl, nebyl, ale hlavně je, jeden panelový dům a v něm bydlí paní, která má produkt vzájemné multikulturní a politicky korektní náklonnosti s příslušníkem jiné kultury.

15.5.2016 v 19:19 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1624x
Ajťák, muzikant, hnidopich, člověk, kterého zajímá, v jaké společnosti žije a v jaké budou žit a vyrůstat jeho děti. I přes všechen marasmus dnešních dnů stále věřící, že může být lépe než je.

Seznam rubrik