Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrtěti premiérem: aneb diagnóza Nečasová...

Nadpis článku je, pravda, trochu zavádějící, ale asi jsem nebyl sám, koho v pauze mezi administrativní činností nadzvedl ze židle palcový titulek hlavních zpráv všech mainstreamových médií (přiznám se, že i já je někdy čtu).

A ten například na iDnes zní: Nečasová a spol. jsou bez viny, rozhodl soud v kauze zneužití rozvědky.

Když se v roce 2013 v novinách a po celém českém internetu objevily zprávy o vyšetřování šokujícího a naprosto flagrantního případu zneužívání pravomoci úřední osoby tehdejší vrchní ředitelkou sekce kabinetu předsedy vlády České republiky Janou Nagyovou, nyní Nečasovou, pocházející z nedalekého Chodova a vyšetřování napojení úřadu vlády na organizovaný zločin, kdy byla v souvislosti s tím skloňována jména jako Rittig, Janoušek, nejeden občan ČR minimálně významně povytáhl obočí. Tak přece, říkali jsme si, boží mlýny jsou sice pomalé, ale melou.

Ještě si vzpomínám, že jsem v té době se zaujetím sledoval průběh zatčení podezřelé a další události, které vyústily až v pád Nečasovy vlády a vyhlášení předčasných voleb. A opět jsem si nejen já, ale se mnou pravděpodobně nebojím se říci miliony občanů naší země, říkal, že ještě není tak zle, že je možné, že po zločinu přijde spravedlivý trest. 

Já naiva. Že mne to nenapadlo. Ani státní zástupce Ištván není natolik mocný, aby přesvědčil soud předložením z mého úhlu pohledu naprosto jasných důkazů o vině. Po dnešním verdiktu obvodního soudu pro Prahu 1 nám ta obočí spadla minimálně do suterénu.

Konečný verdikt soudkyně JUDr. Heleny Králové zněl: „Soud dospěl k závěru, že obžalovaní svým jednáním nenaplnili skutkovou podstatu přečinů, které jsou jim kladeny za vinu obžalobou vrchního státní zastupitelství“. Tedy podobně šalamounské rozhodnutí jako v případě další mediálně hodně exponované kauzy tří exposlanců Šnajdra, Tluchoře a Fuksy, kteří byli nejvyšším soudem vyjmuti z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, neboť dle výkladu soudu není zřejmý zločin spáchaný na půdě parlamentu zločinem. A politická komedie pokračuje, držte si klobouky. 

Pravdou sice je, že se jedná pouze o první kolo, jelikož se státní zástupce na místě odvolal a kauza bude znovu projednávána odvolacím soudem, nicméně co člověku vyvolává pocit nepříjemného mrazení v zádech je fakt, že je možné, aby v uvozovkách obyčejná úřednice státní instituce pomyslně vrtěla premiérem a úkolovala vojenskou rozvědku soukromými zadáními, navíc v tak citlivém případě, jakým je sledování tehdejší manželky premiéra. Nabízí se otázka, jaké obludnosti se na veřejnost vůbec nedostaly a jak je nakládáno s pravomocemi, které jsou určitým osobám svěřeny.

Pokud jsem měl za to, že pocit božskosti Jany Nečasové byl po propuštění z vyšetřovací vazby notně pošramocen, po dnešním verdiktu soudu jsem nabyl dojmu, že opět vylétl do nadoblačných výšin. Stačí se ostatně podívat na ilustrační fotografii, která hovoří za vše.

A já se ptám tebe, tebe, tebe, tebe, občane. Jak se ti to líbí? Baví tě být pouhým divákem tohoto panoptika, které ti probíhá před očima? Jsi nadále ochoten snášet beztrestnost vybrané skupiny lidí, kteří jsou si jaksi "rovnější" a ohýbání zákonů mnohdy o 180°? Jsi opravdu ochoten neustále snášet zlovůli volených zástupců, kterým jsi dal ve volbách svou důvěru a neschopnost nejvyšších státních představitelů a příslušníků vojenské rozvědky, kteří plní zadání úřednice, která tak činí mezi přestávkami na vyplňování formulářů a vaření kafe? Uděláš to znovu, ty, Karle, inženýre, ty, Alfréde, doktore, ty, Josefe, soustružníku, ty, Aleno, prodavačko? Uděláme to znovu a znovu? Znovu uvěříme slibům a úsměvům z plakátů, že teď už s tím bordelem zatočí a ANO, bude líp?

Někdy mě upřímně štve, že jsem poctivý občan platící daně. Protože pokud bych měl žaludek na to, být jako ONI, už jsem mohl alespoň po vzoru Hájka z filmu jak básníkům chutná život mít Škodu 120 a těšit se na dovolenou v Jugoslávii podle síťového grafu. Jenže nejsem a když dobigoším v jedné práci, začnu druhou, abych mohl živit děti, platit hypotéku a udržet v provozu 16 let staré auto. Ono to má přes nesporné nevýhody jednu výhodu. Lépe se mi spí. 

Takže co napsat na závěr? Z výše uvedené události mne mrazí z jednoho prostého důvodu: V kauze Jany Nečasové a bývalých velitelů vojenské rozvědky není sice ještě jasno, ale co když se tento případ stane nebezpečným precedentem, podle kterého se budou řídit další rozsudky soudů? Dnešní výrok soudu totiž dal jasný signál lidem, kteří zneužívají svého postavení ve státní správě a samosprávách, že mohou klidně spát, neboť svým protiprávním jednáním vlastně nepáchají trestný čin....

Vítězný úšklebek na horní fotografii ostatně napovídá, že není všem dnům konec a na politické scéně bude při řízení státu pravděpodobně velice dlouho panovat pěkný nečas.

I když rezervy ČR ve zlatě dávno neexistují a peníze jsou pouhé papírky vhodné k podpalu kubánských doutníků, je ještě stále mnoho věcí, které lze rozkrást a je ještě mnoho odvětví veřejného života, která lze v osobním zájmu ovlivnit a rozvrátit. 

Takže: Do toho!

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/rozhodnuti-v-kauze-nagyova-a-zpravodajcu-f1r-/krimi.aspx?c=A150528_165330_krimi_cen#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6 

 

 

Autor: Vlastislav Slíž | pátek 29.5.2015 14:20 | karma článku: 36,65 | přečteno: 1774x
  • Další články autora

Vlastislav Slíž

Allahu akbar! Ehm.... Dobré ráno, Evropo.

Jak je to dlouho, co jsme si v médiích mohli přečíst o útoku islamistického magora na francouzské vojáky? Týden? A držte si klobouky, jedeme dál! Tedy my ne, ale dodávka, osobák, náklaďák.

18.8.2017 v 9:55 | Karma: 43,41 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Společnost

Vlastislav Slíž

Kauza Čapí hnízdo, aneb je Andrej Babiš opravdu mučedník?

Delší dobu nepíšu blogy, neboť v podstatě není o čem. Je spousta zdatnějších rétorů než já a s jejich názory většinou souzním. Ale na toto téma bych rád přispěl svou trochou do mlýna.

14.8.2017 v 17:07 | Karma: 38,20 | Přečteno: 3443x | Diskuse| Politika

Vlastislav Slíž

Miloš Dodo Doležal - Ohněm (2016)

Málokdy se stává, že bych psal recenze na hudební alba, ale v současné době poslouchám jedno tuzemské, kterému stojí za to udělat trochu reklamu, i když to rozhodně nepotřebuje.

4.2.2017 v 10:34 | Karma: 17,63 | Přečteno: 994x | Diskuse| Kultura

Vlastislav Slíž

Hrad versus "několik brad"

Malé zamyšlení nad dnešním svátkem a vším, co se odehrává v naší vlasti za několik posledních let. Nemíním se nějak blíže zaobírat medailí pro pana Bradyho, kterého jsem, a věřím, že většina z vás také, nedávno neznal.

28.10.2016 v 13:30 | Karma: 23,04 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politika

Vlastislav Slíž

Pohádka o netolerantním sousedovi

Milí přátelé, povím Vám pohádku. Byl, nebyl, ale hlavně je, jeden panelový dům a v něm bydlí paní, která má produkt vzájemné multikulturní a politicky korektní náklonnosti s příslušníkem jiné kultury.

15.5.2016 v 19:19 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1624x
Ajťák, muzikant, hnidopich, člověk, kterého zajímá, v jaké společnosti žije a v jaké budou žit a vyrůstat jeho děti. I přes všechen marasmus dnešních dnů stále věřící, že může být lépe než je.

Seznam rubrik